Arnhem,
25
augustus
2014
|
20:07
Europe/Amsterdam

Basketbalsters stomen door naar halve finale

Dag 9 Nanjing 2014

Samenvatting

De Nederlandse 3-tegen-3 basketbalsters hebben op de Jeugd Olympische Spelen de halve finales bereikt. In de knock-outfase van het toernooi ontdeden de Nederlandse meisjes zich achtereenvolgens van Guam en China. In de halve finales wacht dinsdag Spanje. Op de golfbaan herstelden Marit Harryvan en Lars Keunen zich van de teleurstellende eerste dag van de landenwedstrijd met een zevende plaats op de foursome. 

Basketbal 

Nederland had zich als groepswinnaar verzekerd van en plaats bij de laatste zestien en stuitte daarbij op Guam, de nummer acht van groep B. Dat leverde de ploeg van Peter van Paassen als verwacht weinig problemen op (17-1), al speelde Oranje geen sterke wedstrijd. “We waren slordig, de concentratie was niet goed genoeg,” vond Van Paassen, die anderhalf uur later in de kwartfinales een heel ander Nederland coachte. Gastland China had Oranje in de openingswedstrijd van het toernooi de enige nederlaag tot dusverre toegebracht. Het duel begin al voor de daadwerkelijke aanvang omdat de organisatie de wedstrijd op het allerlaatste moment naar het hoofdcourt verplaatste en nog even moeilijk deed over de plek van Van Paassen op de tribune. Nederland liet zich er niet door van de wijs brengen en was van meet af aan bij de les.

Tot 5-5 kon China in het spoor van Nederland blijven, maar daarna sprintte Nederland, dat amper schoten miste en sterk in de stevige duels was, naar een 21-13 overwinning. “Het zijn grote meiden van China en dat heeft voordelen en nadelen”, doceerde Van Paassen naderhand. “Met beweeglijkheid en slimheid kun je ze pijn doen, dat wisten we. En ik heb de mazzel dat ik met een stel slimme, goed opgeleide meiden op pad ben, die ervaring hebben met op cruciale momenten de juiste keuzes te maken.” Dinsdag treft Nederland in de halve finales Spanje, dat maandag Roemenië en België uitschakelde. In de andere halve finale spelen de Verenigde Staten tegen Hongarije. 

Golf 

Marit Harryvan en Lars Keunen herstelden zich prima op de tweede dag van de landenwedstrijd. Het duo prijkte op het onderdeel foursome, waarbij ze om en om de bal moeten slaan, lange tijd op een derde plaats op het leaderboard met en score van drie onder par. Op de slotholes verloren de Nederlanders wat terrein, waardoor ze uiteindelijk op een zevende plaats finishten, op één onder par. Nederland steeg wel naar de twintigste plaats met nog een ronde te spelen. “Het ging wat lekkerder vandaag”, beaamde Harryvan. “Wat gisteren net niet lukte, lukte vandaag net wel.” Dinsdag sluiten de golfers hun Olympisch toernooi af met de slotronde van de landenteamswedstrijd, strokeplay.