Arnhem,
16
juni
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Basketbalsters gekwalificeerd voor Nanjing 2014

ARNHEM - Nederland zal bij de Jeugd Olympische Spelen deze zomer in Nanjing ook vertegenwoordigd zijn in het 3x3 basketbaltoernooi. De Nederlandse Basketball Bond heeft het meisjesteam voorgedragen voor kwalificatie, waarop NOC*NSF de voordracht heeft gehonoreerd.

Het Nederlands Team 3x3 Basketball Vrouwen onder 18 jaar is gekwalificeerd op basis van hun plaats op de ranglijst van de internationale basketbalbond FIBA. Vier meisjes in de leeftijd tussen 16 en 18 jaar zullen in de komende weken geselecteerd worden voor het Nederlands 3x3 team.

Twintig meisjesteams nemen deel aan het Jeugd Olympisch toernooi in Nanjing. Behalve in het 3x3 toernooi strijden de basketbalsters ook om de medailles in een individuele shoot out-wedstrijd. De landen die zich - naast Nederland - voor het basketbalevenement hebben gekwalificeerd zijn gastland China, Verenigde Staten, Estland, Spanje, Slovenië, Venezuela, Roemenië, Hongarije, België, Andorra, Duitsland, Taiwan, Tsjechië, Brazilië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Egypte, Syrië en Thailand.

3x3 basketbal is een relatief nieuwe vorm van basketbal. Het is een snel spel met korte wedstrijden. Er wordt gespeeld met één basket en twee teams van drie spelers elk. Bij de eerste Jeugd Olympische Spelen in 2010 in Singapore stond deze basketbalvariant ook al op het programma, maar toen had Nederland zich niet gekwalificeerd.

Jeugd Olympische Spelen
In Nanjing staat de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen voor de tweede keer op het programma. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) organiseerde het toernooi voor toptalenten in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar voor het eerst in 2010, in Singapore. De eerste wintereditie vond in 2012 in Innsbruck plaats. In Nanjing worden circa 3.600 sporters uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 28 Olympische takken van sport.

De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als moment voor een topprestatie, maar ook als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat de deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen, dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen. Voor NOC*NSF heeft het topsportprogramma van de Jeugd Olympische Spelen de hoogste prioriteit. Daarnaast stimuleert NOC*NSF de Nederlandse deelnemers ook om aan de culturele bijprogramma’s mee te doen, zodat zij kennis kunnen maken met Olympische waarden als excelleren, vriendschap en respect.

Voor meer informatie:
www.nocnsf.nl/nanjing2014
www.nanjing2014.org/en
#GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics

Bekijk een filmpje over 3x3 basketbal:
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.