Arnhem,
08
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Baku gastheer eerste 'Europese Spelen'

ROME - Het Europees Olympisch Comité EOC heeft zaterdag tijdens de 41ste General Assembly met ruime meerderheid ingestemd met het invoeren van 'Europese Spelen'. De Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku fungeert in 2015 als de eerste gastheer.

In Baku staan vijftien Olympische en twee niet-Olympische sporten op het programma. Het is nog wel de vraag of grote Olympische sporten als turnen, zwemmen en atletiek ruimte in hun volle wedstrijdkalender zullen maken voor het evenement, dat waarschijnlijk laat in het voorjaar of vroeg in de zomer gehouden zal worden.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, was in Rome aanwezig: "Vandaag hebben de Europese landen een historisch besluit genomen. Er is sinds 2007 gesproken over de haalbaarheid van de European Games. Europa krijgt nu net als alle andere continenten zijn eigen Olympische Spelen, zoals bijvoorbeeld Amerika de Pan American Games en Azië de Asian Games heeft. Ik ga er natuurlijk wel vanuit dat zwemmen, turnen en atletiek ook op het programma komen. Deze sporten bepalen in belangrijke mate het succes van deze primeur. Maar daar heb ik alle vertrouwen in."
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.