Arnhem,
23
februari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Atje Keulen Deelstra overleden

ARNHEM - Met verslagenheid heeft NOC*NSF kennis genomen van het overlijden van Atje Keulen Deelstra. Met haar heengaan verliest Nederland een groot sportvrouw, die voor velen een voorbeeld was. Wij wensen haar familie veel sterkte.

Atje Keulen-Deelstra was een van de meest succesvolle Nederlandse schaatssters ooit. In 1970, 1972, 1973 en 1974 won ze het wereldkampioenschap allround. Ook was Keulen-Deelstra drie keer de beste allroundster van Europa. Bij de Olympische Spelen van 1972 in Sapporo droeg ze de Nederlandse vlag tijdens de opening. In Japan veroverde de rijdster één zilveren en twee bronzen medailles. Verder werd ze eenmaal Sportvrouw van het Jaar.

Ze begon pas op late leeftijd aan haar sportieve loopbaan. Ze trouwde in 1962 met veehouder Jelle Keulen en samen kregen ze drie kinderen. De schaatsbond vond haar aanvankelijk te oud om op het hoogste niveau aan toernooien mee te doen. Maar toen ze in 1970 op 31-jarige leeftijd Nederlands allround kampioene werd, kreeg ze toch een plek in de kernploeg en haalde als moeder vele prijzen. Het leverde haar de nodige kritiek op, omdat niet iedereen het er mee eens was dat ze haar gezin in de steek liet om de trainen en naar toernooien te gaan. Maar ze trok zich daar niets van aan en voelde zich gesteund door haar man en de rest van de familie.

In december 1999 werd Keulen-Deelstra uitgeroepen tot Friese schaatsster van de eeuw. Bij de mannen ging die eer toen naar Piet de Boer. De naam van Keulen-Deelstra kwam een week voor haar overlijden tijdens het WK allround 2013 in Hamar vaak voorbij. Ireen Wüst verzekerde zich in die Noorse plaats van haar vierde wereldtitel allround en kwam daarmee dus op gelijke hoogte met Keulen-Deelstra, die zelf in 1974 stopte met langebaanschaatsen en zich richtte op het marathonschaatsen. Ook daarin haalde ze nog vele titels.

Lees hier de biografie van Atje Keulen-Deelstra en bekijk beelden van haar op www.olympischsporterfgoed.nl.

(NOC*NSF/ANP)
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.