Arnhem,
18
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Anky van Grunsven ontvangt Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

AMSTERDAM - Dessuuramazone Anky van Grunsven heeft vanavond de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. De winnaar van vorig jaar, Edwin van der Sar, overhandigde haar de bijbehorende plaquette. Dit gebeurde in Amsterdam tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala.

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, heeft NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld, de Nobelprijs voor de Nederlandse sport. Sporters die in aanmerking komen voor deze prijs hebben een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers-Koen in 2004 wilde NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport. Dit resulteerde in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De sportlegendes die eerder deze prestigieuze prijs in ontvangst mochten nemen, zijn Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Ard Schenk, Johan Cruijff, Nico Rienks, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Peter Blangé, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Edwin van der Sar. De vijf laatste winnaars van deze prijs bepalen steeds samen wie de prijs uitgereikt krijgt.

Winnares Anky van Grunsven
Anky van Grunsven (1968) is de meest succesvolle dressuurrijdster die Nederland kent. Haar palmares is van ongekende lengte. Ze won maar liefst negen Olympische medailles, waarvan drie gouden, twee wereldtitels, drie Europese titels en verschillende andere prijzen.
In 1988 mag van Grunsven voor het eerst mee naar de Olympische Spelen. Met haar paard Prisco kan ze dan nog geen potten breken. Vier jaar later wint ze met Bonfire een zilveren medaille met het team en wordt ze individueel vierde. Het is het begin van een lange en succesvolle Olympische carrière. In 2000 wordt ze voor het eerst individueel Olympisch kampioen en dat kunstje herhaalt ze nog twee maal. Daarmee wordt ze de eerste ruiter in de geschiedenis die drie maal op rij Olympisch goud wint.

Naast haar topsportcarrière is Anky van Grunsven ook ambassadrice van onder andere KiKa, SOS Kinderdorpen en het Ronald McDonald Kinderfonds. Ze heeft een eigen kledinglijn voor ruiters en paarden. Daarnaast heeft Van Grunsven het Anky Education Centre opgericht., een multifunctioneel trainingscentrum voor binnen- en buitenlandse topruiters.

Bekijk hier de uitreiking:


Lees ook:

Zonderland Sportman van het Jaar, Talent Award voor Smulders
Kromo Sportvrouw van het Jaar, hockeysters Sportploeg
Van Rhijn Gehandicapte sporter van het Jaar, Coach Award voor Knibbeler
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.