Arnhem,
04
september
2013
|
02:00
Europe/Amsterdam

Aniek van Koot: “Grand Slam zou een mooie bekroning zijn”

NEW YORK – Voor de rolstoeltennissers is de US Open (5-8 september) het laatste Grand Slamtoernooi van het jaar. Aniek van Koot is de hoogstgeplaatste Nederlandse speelster op dit moment. De nummer 2 van de wereld heeft een bewogen jaar achter de rug: “De druk op mijn schouders was enorm.”
Begin dit jaar stond Van Koot nog tweede van de wereld, veilig achter Esther Vergeer, die alle grote toernooien won. Maar toen ging Vergeer met pensioen. En ‘dus’ vulde Van Koot het gat als nummer 1 van de wereld op. “Ja, toen was ineens de nummer 1 weg en was ík het. Dat vond ik best moeilijk”, zegt de 23-jarige Arnhemse. “Ik had het gevoel dat ik niet meer mocht verliezen, dat ik alles goed moest doen. Die druk werd steeds groter.”

In juni raakt ze de status als ranglijstaanvoerder kwijt. De Duitse Sabine Ellerbrock pakt Van Koot de nummer 1 positie af op Roland Garros. “Tijdens dat toernooi zat ik niet lekker in mijn vel”, zegt de Nederlandse nu. “Aan dat mentale aspect heb ik afgelopen zomer hard gewerkt. Ik wil graag weer nummer 1 worden. Maar ik hoop dat ik daar dan ook echt klaar voor ben; frisser, volwassener en wijzer.”

DubbelspelSamen met haar vaste dubbelpartner Jiske Griffioen heeft Van Koot dit jaar wel al drie Grand Slam-toernooien op haar naam staan. Zowel op de Australian Open, Roland Garros als Wimbledon won het Nederlandse duo de titel. In New York willen ze maar wat graag het kwartet volmaken en zo de zogenaamde ‘Grand Slam’ voltooien.

“Het zou een mooie bekroning zijn van 2013. Stilletjes is dat echt onze droom”, zegt Van Koot. “Nou ja, stilletjes... We hebben dat naar elkaar uiteraard wel uitgesproken. Maar ik vind het moeilijk om echt hardop te zeggen: wij gáán voor die titel! Dat doet toch iedereen die meedoet? Maar voor ons zou het wel extra speciaal zijn.”

Vijf NederlandersOp de US Open komen in totaal zes rolstoeltennissers in actie. Naast Van Koot zijn dat in het damestoernooi Jiske Griffioen en Marjolein Buis. Bij de heren strijden Maikel Scheffers en Ronald Vink in New York om de Grand Slamtitel.
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.