Rotterdam/Arnhem,
31
augustus
2017
|
17:08
Europe/Amsterdam

Aandacht voor maatschappelijk belang van sport in Nationale Sportweek 2017

We winnen in Nederland veel met sport. Het gaat daarbij niet alleen om medailles, sport haalt bij iedereen en op elk niveau het beste naar boven.
In de Nationale Sportweek van 2017 laten we zien en voelen waar sport goed voor is, individueel maar ook maatschappelijk voor ons allen. In de maanden die er op volgen kan heel Nederland tijdens de AH Sportactie zelf ontdekken wat sport voor je kan opleveren.
Met Rotterdam als host-city zijn we tijdens de Sportweek verzekerd van vele leuke, uitdagende en inspirerende activiteiten met regionale en landelijke uitstraling.
Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling NOC*NSF
Sport beweegt Rotterdam. Sporten is belangrijk voor de gezondheid, het is leuk én het is een prima middel om elkaar te ontmoeten. De Nationale Sportweek past naadloos in de doelstelling die Rotterdam heeft om te investeren in sport en Rotterdammers te verleiden nog meer te sporten en te bewegen op een manier die bij hen past. De hele week vinden er grote en kleine evenementen plaats in Rotterdam. Rotterdammers kunnen zo op een laagdrempelige en verrassende manier kennis maken met verschillende sporten. Ik ben er trots op dat onze partners ook dit jaar weer zo’n aantrekkelijk aanbod met allerlei activiteiten voor de Rotterdammers hebben samengesteld. En ik hoop natuurlijk dat er veel mensen gaan meedoen.
Adriaan Visser, Wethouder sport Rotterdam
Goed dat in de Nationale Sportweek 2017 aandacht wordt gegeven aan het maatschappelijk belang van sport. Iedereen zou zich bewust moeten zijn van de kracht van sport als het om het verbinden en stimuleren van bewegen, gezondheid en sociale participatie gaat. Ik ben er van overtuigd dat hier nieuwe kansen liggen voor de samenwerking tussen verenigingen, gemeenten en het bedrijfsleven. De lokale sportinfrastructuur is een geweldig platform. Ik wens iedereen een goede Nationale Sportweek 2017 toe.
Peter Sprenger, voorzitter Nevobo
Samenvatting

NOC*NSF en Rotterdam hebben hun plannen voor de Nationale Sportweek 2017 bekend gemaakt.
Dit jaar is er vooral veel aandacht voor de kracht van sport. De 14e Nationale Sportweek is dit jaar dé sportpromotie-week van Nederland. Van 9 t/m 17 september zal de kracht van sport en ‘we winnen veel met sport’ centraal staan.
 

“We winnen in Nederland veel met sport.” Zo stelt Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling bij NOC*NSF. “Het gaat daarbij niet alleen om medailles, sport haalt bij iedereen en op elk niveau het beste naar boven. In de Nationale Sportweek van 2017 laten we zien en voelen waar sport goed voor is, individueel maar ook maatschappelijk voor ons allen. In de maanden die er op volgen kan heel Nederland tijdens de Albert Heijn Sportactie zelf ontdekken wat sport voor je kan opleveren. Met Rotterdam als host-city zijn we tijdens de Sportweek verzekerd van vele leuke, uitdagende en inspirerende activiteiten met regionale en landelijke uitstraling.”

Adriaan Visser, wethouder Sport van Rotterdam: Sport beweegt Rotterdam. Sporten is belangrijk voor de gezondheid, het is leuk én het is een prima middel om elkaar te ontmoeten. De Nationale Sportweek past naadloos in de doelstelling die Rotterdam heeft om te investeren in sport en Rotterdammers te verleiden nog meer te sporten en te bewegen op een manier die bij hen past. De hele week vinden er grote en kleine evenementen plaats in Rotterdam. Rotterdammers kunnen zo op een laagdrempelige en verrassende manier kennis maken met verschillende sporten. Ik ben er trots op dat onze partners ook dit jaar weer zo’n aantrekkelijk aanbod met allerlei activiteiten voor de Rotterdammers hebben samengesteld. En ik hoop natuurlijk dat er veel mensen gaan meedoen." 

De presentatie van de plannen vond plaats tijdens het beslissende WK-kwalificatietoernooi voor de Nederlandse Volleybaldames in Rotterdam.

Peter Sprenger, voorzitter Nevobo en gastheer van de presentatiebijeenkomst, gaf een toelichting op het toernooi en zei over de NSW 2017: “Goed dat in de Nationale Sportweek 2017 aandacht wordt gegeven aan het maatschappelijk belang van sport. Iedereen zou zich bewust moeten zijn van de kracht van sport als het om het verbinden en stimuleren van bewegen, gezondheid en sociale participatie gaat. Ik ben er van overtuigd dat hier nieuwe kansen liggen voor de samenwerking tussen verenigingen, gemeenten en het bedrijfsleven. De lokale sportinfrastructuur is een geweldig platform. Ik wens iedereen een goede Nationale Sportweek 2017 toe.”

Tijdens de bijeenkomst waren ook Sportpromotors Monique Kalkman en Ralf Mackenbach aanwezig.

Een sportpromotor is het gezicht van de Nationale Sportweek. Zij zetten zich belangeloos in voor de sport. Ralf Mackenbach is zanger, danser en acteur, en heeft een groot hart voor de sport. Monique Kalkman zet zich al jaren in voor sporters met een beperking en is één van de grootste Paralympische tennishelden die Nederland kent.

Nationale Sportweek 2017

Tijdens de Nationale Sportweek 2017 wordt specifiek aandacht geschonken aan vijf voor Nederland belangrijke maatschappelijke thema’s:

9 september: De inzet van vrijwilligers in de sport

11 september: Sportiviteit en respect

13 september: Onderwijs en schoolsport: Opening sportieve schooljaar

15 september: Sport voor mensen met een beperking

17 september: Sport & Bewegen

Gedurende de gehele sportweek worden in heel Nederland bovendien op lokaal niveau activiteiten georganiseerd, meestal geïnitieerd door de lokale sportservice organisatie en uitgevoerd in samenwerking met buurtsportcoaches en lokale sportclubs. Deze activiteiten hebben vooral een ‘instuif’ karakter. NOC*NSF moedigt de lokale organisaties aan om deelnemers enthousiast te maken om te sparen met de AH Sportactie, zodat zij in de maanden na de Nationale Sportweek via die actie kunnen ontdekken welke sport bij ze past.

Nieuw in 2017:

  • Voor het eerst één nationaal platform (www.nationalesportweek.nl) waarbij gemeenten, bonden en sportclubs hun activiteiten nationaal kunnen promoten. Inclusief systeem voor boekingen bij commerciële sportaanbieders.
  • Aandacht voor de maatschappelijke kracht van sport.
  • Betrokken partners: Ferrero bij de Sportieve opening van het Schooljaar en NOC*NSF partner Albert Heijn met haar sportactie.
  • Iedereen kan meedoen: Club, Gemeente, Sportbond én Basisschool.

Facts & Figures Nationale Sportweek:

  • In meer dan 350 van de 388 gemeenten zijn er activiteiten in de Nationale Sportweek, dat is in bijna 95% van de Nederlandse gemeenten.
  • In meer dan 150 gemeenten is er een eigen lokale sportweek tijdens de Nationale Sport Week.
  • De Nationale Sport Week vindt plaats voorafgaand aan de Europese week van de sport, waar de Nationale Sport week deel van uitmaakt.
  • In heel Nederland worden er 200 verschillende sporten aangeboden, inclusief een aanbod aan verschillende sporten die toegankelijk zijn voor gehandicapten.
  • Naar verwachting zetten 9.000 tot 10.000 clubs hun deuren open voor de opening van het sportseizoen.
  • Dertien sportpromotors

Specifieke toelichting op onderdelen:

  • Sportieve Opening van het Schooljaar 2017 – 2018

Sport en bewegen op school is niet alleen leuk. Steeds meer onderzoek laat zien dat het ook belangrijk is voor de motorische, sociale én cognitieve ontwikkeling van kinderen. Om die reden is Onderwijs en Schoolsport benoemd tot één van de vijf grote maatschappelijke thema’s van de Nationale Sport Week. Op woensdag 13 september staat dit thema in de schijnwerpers.

Om het belang van bewegen én plezier voor kinderen op school extra kracht bij te zetten, hebben NOC*NSF en Ferrero, partner van de Nationale Sport Week, deze dag omgedoopt tot de Sportieve Opening van het Schooljaar.

NOC*NSF en Ferrero roepen alle basisscholen van Nederland op om op 13 september samen met ons het schooljaar sportief af te trappen. Dit doen we met het Joy of moving-beweegparcours, inclusief de de MQ SchoolTest. Deze test biedt de mogelijkheid om op laagdrempelige wijze – in 1 minuut per kind – de motorische ontwikkeling van kinderen te testen.

  • Samenwerking Albert Heijn:

De AH Sportactie is de landelijke spaaractie van Albert Heijn samen met NOC*NSF en de sportbonden. Via de spaaractie kunnen klanten van Albert Heijn van 4 tot 24 september sparen om tot 3 december gratis te gaan sporten bij duizenden sportclubs in heel Nederland. Via een slimme zoek- en boekmodule ontdekken zij in de buurt de sport die bij hen past. Alle Nederlanders worden hierdoor uitgedaagd om laagdrempelig en gastvrij veel sportactiviteiten gratis te volgen tegen inlevering van volle spaarkaarten.

Het AH Sportfestijn is het leukste, lekkerste en meest actieve festijn van Nederland waar je op 9 en 10 september in Den Haag meer dan 50 verschillende sporten kunt proberen. Dit evenement in Den Haag is bewust gepland aan het begin van de spaaractie en in het eerste weekend van de Nationale Sportweek. Het festijn heeft als doel om mensen een leuk, sportief en lekker dagje uit te bezorgen. Vanzelfsprekend worden mensen aangemoedigd om daarna in hun eigen buurt die sport vaker te beoefenen, bijvoorbeeld tijdens de AH Sportactie.

  • Enkele programma onderdelen Nationale Sport Week 2017:

9 September: opening van de Nationale Sport Week 2017 door NOC*NSF voorzitter André Bolhuis en de Rotterdamse Wethouder Sport Adriaan Visser, samen met diverse Sportpromotors in een vooral op Urban Sport gerichte omgeving.

9 en 10 september: AH Sportfestijn, samen met 45 sportbonden, in Den Haag.

Diverse dagen: Sportkaravaan in Rotterdam

13 September: Sportieve opening Schooljaar samen met Nationale Sportweek partner Ferrero.

15 September: Aandacht voor de gehandicaptensport tijdens WK Triathlon en Sportief Verbinden

17 September: Sluiting Nationale Sportweek 2017 bij het WK Triathlon in Rotterdam, met Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF en Adriaan Visser, Wethouder sport van Rotterdam en met een optreden van Ralf Mackenbach.

  • Sportpromotors:

Tijdens de Nationale Sport Week 2017 zijn dertien Sportpromotors actief. Een sportpromotor is een bekende Nederlander die zich samen met de andere Sportpromotors in wil zetten voor het welslagen van de Nationale Sport Week.

Overzicht sportpromotors Nationale Sport Week 2017:

Richard Krajicek (1971) is voormalig tennisser. In 1996 won hij de Wimbledon-titel in het enkelspel, de meest prestigieuze titel in het tennis. Dit is het beste resultaat van een Nederlandse tennisser tot op heden. Nadat hij Wimbledon won, koos hij in plaats van een rijtoer door de stad voor het geven van een tennisclinic in een Haagse aandachtswijk. Geraakt door het plezier van de kinderen én geschokt door de beperkte faciliteiten, richtte Richard de Krajicek Foundation op. In 2001 was de eerste Krajicek Playground een feit, inmiddels zijn er 116 van zulke velden aangelegd. Sinds 2013 is Krajicek ook initiatiefnemer van de jaarlijkse Koningsspelen. Krajicek is daarnaast directeur van het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam.

Innocent Anyanwu (1982) is een Nederlandse profbokser van Nigeriaanse komaf. Zijn bijnaam is Little Big Man. Hij bokst in de gewichtsklasse supervedergewicht. Hij kwam in 2001 naar Nederland. Als amateur bokste hij 36 partijen, waarvan hij er drie verloor. Hij wilde namens Nederland meedoen aan de Olympische Zomerspelen in 2004, maar een nationaliteitswijziging werd afgewezen. Hierna keerde hij terug naar Nigeria en won daar enkele titels. In 2005 kwam hij als asielzoeker terug in Nederland en werd professional. In september 2009 kreeg hij de Nederlandse nationaliteit.

Ralf Mackenbach (1995) is zanger, danser en acteur. Hij won in 2009 het Junior Eurovisiesongfestival met het lied 'Click Clack'. Dat lied schreef hij zelf en gaat over zijn hobby, tapdansen. Ralf Mackenbach is in 2010 aangenomen op de hbo-dansopleiding. Hij krijgt acteerlessen aan het Centrum voor de Kunsten Eindhoven. Hij behaalde in 2014 zijn vwo-diploma. Sinds 2014 studeert hij technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ralf Mackenbach is ambassadeur van de stichting Stop Pesten Nu.

Barbara van Bergen (1978) is rolstoelbasketbalster en zitskiester. Van Bergen is een van de dragende krachten van het Nederlands damesrolstoelbasketbalteam. Ze kwam uit op de Paralympische Spelen van Beijing 2008, London 2012 en Rio 2016. Dat leverde haar in 2012 een bronzen medaille op. Barbara Van Bergen is sinds 2014 ook actief in het Paralympisch zitskiën. Haar doel is nu om zich te kwalificeren voor de Paralympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang.

Kiran Badloe (1994) is windsurfer. Hij nam in 2010 deel aan de Olympische Jeugdzomerspelen 2010 in Singapore, de eerste editie van de Olympische Jeugdspelen. Daar was hij vlaggendrager. Kiran Badloe maakt deel uit van het Team Delta Lloyd, de trainingsgroep van Dorian van Rijsselberghe, regerend Olympisch kampioen RS:X. Tijdens de ISAF Worlds in Santander, 2014, behaalt hij een 7e plek. Als vaste trainingspartner van Dorian groeit Kiran snel, in 2016 varen ze samen de Wereldkampioenschappen in Eilat. Kiran komt goed mee met de wereldtop, hij eindigt dit evenement op een derde plaats. Kiran heeft zijn pijlen gericht op Tokio 2020.

Annamarie Thomas (1971) is een voormalig schaatsster, die gespecialiseerd was op de middenafstanden. Annamarie Thomas nam aan zeven WK-allroundtoernooien deel. Haar eerste deelname, het WK van 1995, leverde haar meteen haar enige podiumplek op: ze werd derde. Ze hield zes afstandsmedailles over aan het WK Allround. Na de NK Sprint 2006 besloot ze haar carrière te beëindigen. Met ingang van seizoen 2015/2016 is Thomas trainster van de selectie Gewest Noord-Brabant/Limburg/Zeeland.

Joris Putman (1984) is acteur. Op zijn 9e speelde Joris Putman een ondersteunende hoofdrol in de Nederlandse film 'Oeroeg' (naar het gelijknamige boek van Hella Haasse) die in Indonesië opgenomen werd. Terug in Nederland startte hij met de opleiding aan de jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag. Na zijn eindexamen vwo ging Putman in 2003 voor een acteeropleiding naar Engeland. Joris Putman speelde de rol van Morris Fischer in de Nederlandse TV-soap 'Goede tijden, slechte tijden' (GTST). Sinds 2006 is Putman goodwill ambassador van de Stichting Internationale Kinderhulp Nederland.

Berna Nijboer is sportfunctionaris in Hoogeveen en won in 2015 de nationale Stimuleringsprijs Buurtsportcoach en kreeg ook nog eens de Europese #BeActive Citizen Award. Als buurtsportcoach van de gemeente Hoogeveen ontwikkelde zij samen met collega’s het programma ‘Sport JIJ ook?’, waarmee ze inactieve kinderen aan het sporten kreeg. Berna Nijboer is ambassadeur van de Europese Sportweek net als Clarence Seedorf.

Casimir Schmidt (1995) is een jonge talentvolle turner die deel uitmaakt van de Nederlandse herenselectie. Hij werd 6e in de EK-teamfinale 2014 en jeugd Europees kampioen sprong in 2012 en won zilver op sprong tijdens de 1e Europese Spelen in Baku 2015. Met het Nederlandse team plaatste hij zich voor het Olympic testevent voor Rio 2016 met een 11e plaats tijdens het WK in Glasgow in 2015. Casimir Schmidt haalde de selectie voor de Olympische Spelen in Rio in 2016 niet, maar is er een volgende keer vast wel bij.

Bob de Jong (1976) is voormalig topschaatser en huidig schaatscoach die gespecialiseerd was in de vijf en vooral de tien kilometer. In 2006 in Turijn won hij de gouden olympische medaille op de 10.000 meter, een afstand waar hij ook olympisch zilver (1998) en twee keer olympisch brons (2010 en 2014) op won. Daarnaast werd Bob de Jong vijf keer wereldkampioen afstand op de 10.000 meter en twee keer op de 5000 meter. Hij was wereldkampioen allround bij de junioren in 1995 en 1996. De Jong won twee keer de Ard Schenk Award en één keer de Oscar Mathisen-trofee. Daarnaast ontving hij de oeuvreprijs van de KNSB voor zijn grote verdienste voor de schaatssport.

Mieke Cabout (1986) is waterpolospeelster en komt uit een echte waterpolofamilie. Haar grootvader heeft ook deelgenomen aan de Olympische Spelen. Haar zusjes speelden ook in het Nederlands team. Cabout werd al vroeg geselecteerd voor jong oranje, in 2004 werd ze Europees jeugdkampioen. Bij het Nederlands damesteam maakte ze haar Olympisch debuut op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Met het Nederlands team won ze daar de titel. Mieke Cabout is al sinds 2013 ambassadeur van de Nederlandse Sport Week.

Monique Kalkman (1964) is een Nederlandse rolstoeltennisster en tafeltennisster. Bij het tennis werd ze in totaal driemaal paralympisch kampioene en viermaal wereldkampioene. Bij het tafeltennis werd ze één keer paralympisch kampioene. Bij de Paralympische Spelen van 1996 in Atlanta mocht ze de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie. Daarna stopte ze met tennissen en ging later verder als golfster. Monique Kalkman heeft als tweede Nederlander een vermelding in de International Tennis Hall of Fame.

Esther Vergeer (1981) is voormalig rolstoeltennisster (en rolstoelbasketbalster), die vanaf april 1999 onafgebroken de eerste plaats op de wereldranglijst in het rolstoeltennis bezette tot januari 2013. Ze was bovendien ongeslagen in het enkelspel sinds januari 2003. Esther Vergeer is zevenvoudig Paralympisch kampioen, werd vijfmaal verkozen tot Paralympisch sporter van het jaar, won de Laureus World Sports Awards in 2002 en 2008 en werd in 2016 gehuldigd met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. In 2004 richtte zij de Esther Vergeer Foundation op. Doel van die stichting is om kinderen en jongeren met een beperking kennis te laten maken met sport en met de positieve effecten hiervan.