Arnhem,
08
januari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Aan het begin van 2013

Het is aan het begin van dit nieuwe jaar de vraag of 2013 het voorbije Olympische en Paralympische jaar qua sportintensiteit kan evenaren of zelfs overtreffen. Het antwoord is even kort als simpel: dat zal niet lukken.

Toch wordt het komende jaar ook er ook weer een van een bijzondere soort. Daarover zo meer. Eerst nog even terug naar het jaar 2012, dat in vele opzichten voor NOC*NSF, en dus voor de georganiseerde sport in Nederland, een jaar was van de buitencategorie. Niet alleen de prestaties van onze topsporters in London bracht grote delen van het land in vervoering. Ook de viering van ons 100-jarig bestaan ging bepaald niet onopgemerkt voorbij. Tijdens de Papendal Sport Parade, begin november, onderstreepten we met duizenden (onder andere in aanwezigheid van IOC-voorzitter Jacques Rogge en kroonprins Willem-Alexander) nog eens de maatschappelijke betekenis die sport voor een samenleving als de onze heeft. Nederland moet en kan daarom wat ons betreft in 2020 bij de drie beste landen van Europa behoren als het gaat om sportdeelname en in 2028 staan we zelfs op nummer 1, zo luidt onze ambitie.

Natuurlijk, het schrappen door het nieuwe kabinet van de ambitie om in 2028 de Olympische Spelen in Nederland te organiseren was een flinke streep door de rekening en leidde tot veel terechte teleurstelling. Kan mij vooral het chagrijn van onze topsporters voorstellen die eindelijk eens ons eigen Nederland aan de wereld wilden ‘showen’ in plaats van steeds bij andere landen en sporters op bezoek te gaan. Gelukkig gebruikte onze sportminister Schippers laatst tijdens het debat over de sportbegroting 2013 over Spelen in Nederland het woordje ‘voorlopig’. Dus wie weet. Komende vrijdag staat de steun aan het bid voor de Youth Olympic Games op de agenda van de ministerraad. Zo lang er hoop is….
En natuurlijk openden we eind december ook de Arnhemhal op Papendal, waar inmiddels een Olympisch trainingscentrum ontstaat waar maar weinig landen in de wereld zich mee kunnen vergelijken.

Dat is nodig ook, want de doelstellingen van NOC*NSF staan ook voor 2013 en de jaren daarna onverminderd overeind:

- De sportdeelname in Nederland moet met 10 procent worden verhoogd
- We willen Nederland in de top 10 van de wereld

Want als geen ander beseft de georganiseerde sport in Nederland dat we de verantwoordelijkheid dragen om via sport overal - in buurten en wijken, op sportaccommodaties en scholen, en zeker ook in bedrijven - de samenleving vitaler, gezonder, socialer en ambitieuzer te maken. Maar ook weten we als geen ander dat we scherpe keuzes moeten maken in de topsportbudgetten willen we onze doelstellingen gerealiseerd zien.

Vanaf 1 januari zijn we daarom bezig met de uitvoering van de Sportagenda 2013 – 2016: Sport Inspireert. Dat in een periode die niet gemakkelijk is. De recessie duurt voort immers; bonden en verenigingen hebben het vaak (financieel) niet gemakkelijk. Van onze sportorganisaties zullen bredere (maatschappelijke) verantwoordelijkheden worden gevraagd in een samenleving die snel verandert. Dat is niet eenvoudig, maar ik ben ervan overtuigd dat de bijna vijf miljoen georganiseerde sporters in Nederland de rest van onze samenleving op sleeptouw kunnen nemen naar een sportief Nederland dat op alle terreinen wil excelleren.

Onze (aankomende) topsporters zullen daar, als altijd, in voor gaan. Dat deden ze in London en dat zullen ze het komende jaar op de internationale toernooien weer doen. Ik kijk er naar uit om hen te volgen, zoals tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival in Utrecht, over krap een jaar tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi en over drie-en-een-half jaar al weer tijdens de Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio.
Sport inspireert, Sport verbindt en Sport maakt de samenleving beter.
Daarover geen discussie. Ook niet in 2013.
Namens de georganiseerde sport wens ik alle lezers van dit blog een zeer sportief jaar!

Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF

Over de ambities en strategie van de sport voor de periode tot 2016 is ook een korte film gemaakt. Bekijk hem hier:

Lees hier de eerdere blogs van Gerard Dielessen.

Volg Gerard Dielessen op Twitter via www.twitter.com/gerarddielessen

Foto: Epke Zonderland inspireert tijdens de Papendal Sport Parade (Foto: Robert Aarts)
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.