Arnhem,
24
april
2018
|
15:57
Europe/Amsterdam

3x3 basketbalteam gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen

Samenvatting

Het 3x3 basketbalteam vrouwen U18 heeft zich gekwalificeerd voor deelname aan de Youth Olympic Games (YOG), die van 6 tot en met 18 oktober 2018 in Buenos Aires worden gehouden. NOC*NSF heeft de voordracht van de basketbalbond (NBB) voor het team gehonoreerd.

Dit basketbalteam is gekwalificeerd op basis van hun negende plek op de wereldranking voor meisjes onder 18 jaar oud. De internationale basketbalfederatie houdt deze ranking bij, de peildatum was 1 april 2018. De meiden U18 komen in het Argentijnse Buenos Aires in actie met negentien andere landen. Naast de reguliere 3x3 basketbalcompetitie doet Nederland ook mee aan de shoot out-competitie.

Vier jaar geleden, tijdens de YOG van 2014 in het Chinese Nanjing, behaalden de 3x3 basketbalsters een zilveren medaille. Het team bestond toen uit Charlotte van Kleef, Esther Fokke, Fleur Kuijt en Janis Ndiba. Esther Fokke haalde in het individuele shoot out toernooi een vierde plaats.

Welke sporters in oktober in Buenos Aires in het team opgesteld worden, bepaalt de coach op een later moment.

De basketbalsters zijn de eerste sporters die voorgedragen zijn voor Talent TeamNL dat, net als tijdens de vorige zomerreditie van de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing, onder leiding staat van chef de mission en oud judoka Mark Huizinga. Talent TeamNL bestond vier jaar geleden uit 42 sporters.

Jeugd Olympische Spelen
De Jeugd Olympische Spelen worden op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité georganiseerd. In Buenos Aires doen zo’n vierduizend sporters mee in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. Voor Nederland is dat aantal nog niet bekend, omdat de kwalificaties nog in volle gang zijn.

Huizinga geeft aan dat de Jeugdspelen een belangrijk moment zijn in de ontwikkeling van jonge sporters. “Voor verschillende sporters is het ‘t eerste grote evenement of multi-sportevenement dat ze meemaken. Mochten ze ooit op de echte Olympische Spelen komen, hebben ze deze ervaring in hun rugzakje. De jonge sporters zitten in een fase dat heel veel ervaring opdoen belangrijk is. Winnen betekent een stap op weg naar iets nieuws, verliezen betekent óók een stap op weg naar iets nieuws. Het aantal medailles dat we halen, is niet maatgevend voor het succes. Belangrijk is of mensen veel in actie komen en hoe ze zich in die competitie staande houden. Tijdens de Jeugdspelen proef je aan de wereld. Het is een reality check.”

Meer info: www.nocnsf.nl/buenosaires2018
Foto: FIBA