Arnhem,
08
mei
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

100 dagen tot Jeugd Olympische Spelen in Nanjing

ARNHEM - Over honderd dagen vindt in Nanjing de openingsceremonie plaats van de tweede editie van de Jeugd Olympische Spelen. In de Chinese stad werd hier gisteren al uitgebreid bij stilgestaan.

Sportievelingen, studenten en inwoners van Nanjing namen deel aan een fitness-loop rond het Xuanwu-meer in het noordoosten van de stad. Het middelpunt van de feestelijkheden was het plein voor de Great Hall op de Southeast University. In 1924 werd in het scheikundelokaal van de Southeast University in Nanjing de Chinese Nationale Amateur Atletiek Federatie (NAAF) opgericht. De NAAF was de voorloper van het Chinees Olympisch comité, waardoor Nanjing de bakermat is van de Chinese Olympische droom. Negentig jaar later is Nanjing gaststad van de tweede Jeugd Olympische Spelen.

Het aftel-evenement, dat als thema 'Youthful Nanjing, Olympic Dream’ had meegekregen, werd bijgewoond door ruim 800 mensen uit diverse sectoren. Onder hen politici en sporthelden, zoals de uit de regio afkomstige atleet Zhong Man. Hij veroverde in 2008 in Beijing als tweede Chinees ooit een gouden medaille bij het schermen.

De 90-jarige Wu Chengzhang was speler van het Chinese basketbalteam dat in 1948 in Londen meedeed aan de Olympische Spelen. Hij onthulde een monument dat herinnerde aan de oprichting van de NAAF in 1924.

De tweede editie van de Jeugd Olympische Spelen vindt plaats van van 16 t/m 28 augustus 2014. Voor het evenement komen talentvolle sporters in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, variërend per sport, in aanmerking voor deelname.

Bekijk een filmpje met YOG-ambassadeur Chad le Clos, 100 dagen voor Nanjing:(8 mei 2014)
NOC*NSF - We winnen veel met sport

Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect.Ons doel is er voor te zorgen dat iedereen aan sport kan doen. Wij zorgen voor optimale sportomstandigheden in Nederland. Het gaat ons om meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams.