Arnhem,
05
september
2017
|
13:35
Europe/Amsterdam

Rita van Driel kandidaat voor derde termijn in bestuur IPC

Samenvatting

Rita van Driel is kandidaat voor een derde termijn in de Governing Board (bestuur) van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). In totaal zijn er 23 kandidaten voor tien posities. Deze worden op 8 september tijdens de General Assembly van het IPC in Abu Dhabi gekozen, samen met een nieuwe voorzitter en een nieuwe vice-voorzitter.

Van Driel, programmamanager gehandicaptensport bij NOC*NSF, maakt sinds 2009 deel uit van het bestuur van het IPC, dat telkens voor vier jaar wordt gekozen. Ze heeft de portefeuille ‘Development’. Dat betekent in de praktijk het opzetten en ontwikkelen van projecten in landen waar sport voor mensen met een handicap en Paralympische sport nog in de kinderschoenen staat. “We hebben door de jaren heen een heldere visie ontwikkeld en met onze projecten echt het verschil kunnen maken”, zegt Van Driel. “Waar we zijn geweest, hebben we een meer inclusieve samenleving achtergelaten. De verhalen daarover hebben we goed kunnen vertellen, zodat er nu meer organisaties zijn die geld willen investeren in de ontwikkeling van gehandicapten- en Paralympische sport.”

‘I connect, I share, I empower’, zijn de belangrijkste speerpunten van Van Driel. Door de jaren heen slaagde ze er bij haar ‘ontwikkelingswerk’ vooral in partijen, middelen en bestaande en nieuwe initiatieven bij elkaar te brengen. Van Driel: “De komende drie Spelen zijn in Azië. De ontwikkeling van Paralympische sport in Zuid-Korea, Japan en China is prima, maar er zijn in die regio nog zoveel landen waar dat niet het geval is. Dankzij de ontwikkelingsprojecten vanuit de Agitos Foundation (de tak van het IPC die zich richt op ontwikkeling en educatie) zien we bijvoorbeeld dat landen als Kazachstan en Oezbekistan zich enorm ontwikkelen en tijdens de afgelopen Spelen in Rio hun eerste gouden medaille haalden. Echter, in een land als India is nog een wereld te winnen, zeker gezien de enorme hoeveelheid mensen met een handicap daar. Daarnaast zijn er ook nog landen als Bhutan, die tijdens deze General Assembly als lid van het IPC worden geaccepteerd en nog moeten beginnen met de ontwikkeling. Ik hoop dat ik nog vier jaar de tijd krijg om de gehandicapten- en Paralympische sport verder te helpen ontwikkelen. Ik ben nog niet klaar, er is nog heel veel werk te doen.”

Tijdens de General Assembly wordt ook een nieuwe voorzitter gekozen. Sir Philip Craven neemt na zestien jaar (verplicht) afscheid. Van Driel: ‘’Het IPC gaat een cruciale fase in. Met een nieuwe voorzitter is het belangrijk dat er mensen in het bestuur zitten, die kunnen borgen wie ‘we’ zijn. Vorig jaar heeft het IPC een paar cruciale beslissingen genomen, bijvoorbeeld met alle perikelen rond de organisatie van de Paralympische Spelen in Rio en de uitsluiting van het Russisch Paralympisch Comité. Het IPC staat ergens voor. Ik ben er trots op dat ik er deel van uitmaak.’’