Arnhem,
27
april
2015
|
23:43
Europe/Amsterdam

Internationale aandacht voor mensenrechten in Azerbeidzjan

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF
 

Voor ons is de betekenis van sport duidelijk. Met sport verbind je mensen aan elkaar. Sport is per definitie internationaal, dus als je een groot sportevenement als de Europese  Spelen binnen haalt, haal je ook heel Europa binnen. Ik geloof in de waarde van internationaal contact, een isolement brengt nooit wat goeds. 
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF
Samenvatting

Amnesty International en Human Right Watch schetsen in recente documenten hun zorgen over het hardhandig optreden tegen journalisten, mediaorganisaties, mensenrechtengroepen en andere maatschappelijke actoren in Azerbeidzjan. Ook spreken zij van arrestaties van vooraanstaande journalisten en de leiders van de mensenrechtenbeweging in dit land. Beide organisaties grijpen de organisatie van eerste European Games, dit jaar in Baku de hoofdstad van Azerbeidzjan, aan om internationaal aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in dit land. In Nederland vraagt de Azerbeidjaanse Dinara Yunus aandacht voor het lot van haar in Baku gevangen genomen ouders. 

Met het binnenhalen van de eerste editie van de European Games heeft Azerbeidzjan ook de Olympische waarden binnengehaald. In de praktijk blijkt dat het organiseren van een dergelijk evenement gepaard gaat met nadrukkelijke aandacht voor de mensenrechtensituatie in het organiserende land. Dat ervaart NOC*NSF als positief effect van zo’n sportevenement.

Het is daarbij vooral aan de daarvoor geëquipeerde internationale organisaties, zoals HRW en Amnesty International, en aan organisaties als de Raad van Europa en de Verenigde Naties om deze aandacht voor de mensenrechtensituatie van een organiserend land, vorm te geven. Het is dan ook goed dat de Nederlandse overheid zich het lot aantrekt van de ouders van Dinara Yunus die in Azerbeidzjan gevangen zijn genomen. 

Nederland heeft overigens goede relaties met Azerbeidzjan, zoals eind april is gebleken tijdens het bezoek van de Azerbeidzjaanse minister van economische zaken aan zijn collega in Nederland.

Met IOC en EOC vindt NOC*NSF dat sport een mensenrecht is en beschikbaar moet zijn voor iedereen, ongeacht ras, geslacht of seksuele geaardheid. Ook de European Games staan open ​​voor iedereen, vrij van discriminatie, en dat geldt voor toeschouwers, officials, media en natuurlijk voor de atleten. Net als het zo dient te zijn dat ten aanzien van het organiseren van het evenement ook de universele normen worden gehanteerd met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting en bijvoorbeeld het arbeidsrecht.

NOC*NSF heeft het EOC gevraagd om daar bij het organiserende comité in Baku goed op toe te zien en daarbij de resultaten van de onderzoeken van Amnesty en Human Right Watch te betrekken.

NOC*NSF heeft de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Nederland tijdens zijn kennismakingsbezoek aan NOC*NSF aangegeven onder de indruk te zijn van wat hen in 3 jaar voorbereidingstijd gelukt is in Baku. Ook heeft NOC*NSF bij die gelegenheid gemeldt er ook in Nederland kritiek is op de wijze waarop Azerbeidzjan met de vrijheid van meningsuiting om zou gaan.  

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF:

“We laten ons altijd goed informeren over het land waar we met onze teams naar toe gaan. Daarvoor kloppen wij aan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, en vaak ook bij organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch. Ook in dit geval hebben wij dat gedaan en als we deze bronnen mogen geloven, en waarom zouden we dat niet doen, dan valt er nog heel wat te verbeteren in dat land. Ik verwacht dat de Europese Spelen daar aan bij zullen dragen.”

“Voor ons is de betekenis van sport duidelijk. Met sport verbind je mensen aan elkaar. Sport is per definitie internationaal, dus als je een groot sportevenement als de Europese Spelen binnen haalt, haal je ook heel Europa binnen. Ik geloof in de waarde van internationaal contact, een isolement brengt nooit wat goeds.”

“In principe vind ik dat het de moeite waard is om te proberen om overal op de wereld te sporten. Wij gunnen iedere inwoner van ieder land het om van sport te genieten en om met sport hun land een beetje beter te maken. Met sport kunnen we verbindingen leggen en de boel misschien een beetje openbreken.”

“De vraag om wel of niet naar een evenement te gaan kan goed beantwoord worden. Als de veiligheid van de ploeg niet is gegarandeerd, of als de sporters tijdens het evenement zichzelf niet kunnen zijn, bijvoorbeeld vanwege discriminatie, dan moet je overwegen om niet te gaan. Gelukkig zorgen de internationale sportorganisaties er voor dat er bijvoorbeeld niet wordt gediscrimineerd en dat alle betrokkenen alles mogen zeggen wat ze willen.”

“Een sportboycot alleen heeft nog nooit gewerkt. Pas als een sportboycot onderdeel uitmaakt van een totaal boycot, kan ik me er iets bij voorstellen. Maar voor Azerbeidzjan is dat in het geheel niet aan de orde. Dat land is in 2014 nog een half jaar lang zonder noemenswaardige problemen voorzitter van de Raad van Europa geweest. Het land wordt op geen enkele wijze geboycot dus dan lijkt is een sportboycot mij al helemaal niet denkbaar.”

“Ik ben er van overtuigd dat het goed is voor zo’n jonge democratie als Azerbeidzjan, dat Europa op bezoek komt. Zo’n land in ontwikkeling heeft zowel steun nodig als kritiek. Vandaar dat wij het EOC, de Europese organisatie achter de European Games, gevraagd hebben om naast de support die zij de organisatie in Baku geven, hen daar ook duidelijk te maken dat er grote ongerustheid is in veel landen van Europa over bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting in Azerbeidzjan.”

Alle informatie over Baku 2015 is te vinden op http://www.nocnsf.nl/baku2015