Europe/Amsterdam

Drie medailles voor Youth Olympic TeamNL in Nanjing

Nederland heeft nu zeven medailles veroverd in Nanjing

Samenvatting

Op de vijfde wedstrijddag van de Jeugd Olympische Spelen heeft Nederland drie medailles veroverd. Maaike de Waard won in het zwemstadion van Nanjing de 50 meter rugslag. Mathys Goosen greep het brons op de 50 meter vlinderslag. In het judostadion won Lisa Mullenberg goud in de teamwedstrijd bij het judo.

De Waard tikte bij haar 50 meter rugslag aan in een tijd van 28.36 nadat zij zich als derde voor de finale geplaatst. Op de 100 meter rugslag had ze eerder in het toernooi al laten zien dat het met haar snelheid op de eerste 50 meter wel goed zat. Donderdagochtend had ze voor de zekerheid haar start in de series van de 50 meter vrije slag laten lopen om zo fris mogelijk aan de start te verschijnen.

Mathys Goosen werd derde op de 50 meter vlinderslag in een tijd van 24.13. De vorig jaar van Zuid-Afrika naar Nederland gekomen zwemmer had zich als vierde voor de finale geplaatst. “Heel blij. Het oranje past me goed”, zei de in Amsterdam woonachtige Goosen kort na zijn wedstrijd.

Lisa Mullenberg won goud in de teamwedstrijd, waarin ze met acht judoka’s uit verschillende landen een ploeg vormde. De vandaag jarige Mullenberg (18) kon haar vreugde niet op: "Dit is mijn mooiste verjaagdagscadeau ooit!"

Alle judoka’s van het Jeugd Olympische toernooi werden verdeeld over tien teams, die de namen van legendarische judoka’s droegen. Zo was er een Team Geesink en een Team Ruska. Mullenberg won met Team Rouge. De Maastrichtse droeg met drie overwinningen stevig bij aan de gouden koers van haar team. Zowel in de halve finale als in de finale hielp ze haar team, dat tegen een achterstand aankeek, met een ippon weer op het juiste spoor. Nederland heeft nu zeven medailles veroverd in Nanjing, waar het toernooi nog voortduurt tot en met 28 augustus.