20:39
Europe/Amsterdam

Dag vijf Nanjing 2014: Nederland voegt drie medailles toe aan het totaal

Samenvatting

Op de vijfde wedstrijddag van de Jeugd Olympische Spelen heeft Nederland drie medailles veroverd. Maaike de Waard won in het zwemstadion van Nanjing de 50 meter rugslag. Mathys Goosen greep het brons op de 50 meter vlinderslag. Op de judomat won Lisa Mullenberg goud in de teamwedstrijd bij het judo.

De Waard tikte bij haar 50 meter rugslag aan in een tijd van 28.36 nadat zij zich als derde voor de finale geplaatst. Op de 100 meter rugslag had ze eerder in het toernooi al laten zien dat het met haar snelheid op de eerste 50 meter wel goed zat. Donderdagochtend had ze voor de zekerheid haar start in de series van de 50 meter vrije slag laten lopen om zo fris mogelijk aan de start te verschijnen.

Mathys Goosen werd derde op de 50 meter vlinderslag in een tijd van 24.13. De vorig jaar van Zuid-Afrika naar Nederland gekomen zwemmer had zich als vierde voor de finale geplaatst. “Heel blij. Het oranje past me goed”, zei de in Amsterdam woonachtige Goosen kort na zijn wedstrijd.

De Waard moest kort na haar gouden race opnieuw het water in voor de 4x100 meter vrije slag estafette bij de meisjes. Met Kim Busch, Robin Neumann en Esmee Bos eindigde ze net als in de ochtendsessie als vierde. Kyle Stolk plaatste zich als tweede voor de finale op de 100 meter vrije slag. Kim Busch slaagde er niet in de finale op de 50 meter vrije slag te bereiken.

Judo

Lisa Mullenberg won goud in de teamwedstrijd, waarin ze met acht judoka’s uit verschillende landen een ploeg vormde. De vandaag jarige Mullenberg (18) kon haar vreugde niet op: "Dit is mijn mooiste verjaagdagscadeau ooit!"

Alle judoka’s van het Jeugd Olympische toernooi werden verdeeld over tien teams, die de namen van legendarische judoka’s droegen. Zo was er een Team Geesink en een Team Ruska. Mullenberg won met Team Rouge. De Maastrichtse droeg met drie overwinningen stevig bij aan de gouden koers van haar team. Zowel in de halve finale als in de finale hielp ze haar team, dat tegen een achterstand aankeek, met een ippon weer op het juiste spoor. Frank de Wit maakte deel uit van Team Yamashita en verloor in de eerste ronde zijn partij. Ook zijn team verloor als geheel, waardoor zijn toernooi in Nanjing er nu op zit. De Haarlemmer keert met een bronzen medaille uit het individuele toernooi tot 81kg terug naar huis.

Basketbal

Esther Fokke voegde bijna een vierde medaille toe aan het Nederlandse dagtotaal. De basketbalster, die deel uitmaakt van het 3-tegen-3 team dat het Olympische toernooi in Nanjing speelt, nam deel aan het shootoutcontest en eindigde op de vierde plaats. De wedstrijd bestond uit een voorronde, waarbij de speelsters 10 driepunters vanuit de rechterhoek in de basket moesten mikken. Daarbij speelde de tijd ook een rol. De Hoofddorpse won die kwalificatie glansrijk met acht rake inzetten. In de finale ging het echter alsnog mis. In de eindstrijd moesten de beste speelsters negen driepunters op de basket afvuren, drie uit de rechterhoek, drie uit de linkerhoek en drie vanaf recht voor de basket. Als bonus moest er ook drie keer vanaf de middenlijn worden geschoten. Fokke moest hierbij haar meerdere erkennen in drie concurrenten. “Erg jammer”, vond bondscoach Peter van Paassen. “Ik weet niet waarom het ineens minder goed lukte. Er zat weliswaar veel tijd tussen de kwalificatie en de finale, maar daar hadden de anderen ook last van. Als Esther tien keer deze finale in dit veld speelt, wint ze er zes. Dit is een van die keren dat het dan net niet lukt.”

Hockey

De hockeysters blijven aan de, ruim, winnende hand. Ook in de vierde wedstrijd maakten de meisjes van bondscoach Ageeth Boomgaardt korte metten met de oppositie, dit keer Zuid-Afrika: 11-0. Oranje gaat daardoor de rustdag van vrijdag in als groepswinnaar en speelt zaterdag in de kwartfinales tegen de nummer vier van groep B, Duitsland. Tegen Zuid-Afrika kwam Nederland in de eerste periode op voorsprong via Marijn Veen, Maxime Kerstholt en twee treffers van Ginella Zerbo. In de tweede periode werd het via Eline van Erk en Kyra Fortuin 6-0, waarna in het slotdeel de score via Carmen Wijsman, Veen en nog drie keer Kerstholt boven de tien werd getild.

Golf

De golfers liepen hun laatste ronde van het individuele toernooi. Lars Keunen zette de woensdag ingezette verbetering van zijn spel verder voort en waar hij gisteren die opwaartse lijn nog niet kon vertalen op het scoreformulier, dook de golfer uit Deurne nu één slag onder par. Hij klom daardoor in het klassement naar de zestiende plaats en tankte alvast vertrouwen voor de teamwedstrijd, waarin hij met Marit Harryvan de Nederlandse eer op de course in Nanjing verdedigt.

Harryvan verloor donderdag veel terrein doordat ze haar pols blesseerde, maar ging toch van start om de individuele wedstrijd te voltooien. De Winschotense liep een ronde van 78 en zakte in het eindklassement naar de negentiende plaats.

Triatlon

Kirsten Nuyes nam deel aan de teamwedstrijd bij het triatlon. De Brabantse uit Putte maakte deel uit van een van de vijf Europese teams, die telkens uit twee jongens en twee meisjes bestonden. In en veld van zestien teams eindigde de equipe van de Nederlandse op de vijfde plaats. Twee andere Europese ploegen legden beslag op het goud en zilver, het brons ging naar Oceanië.

Zeilen

Er werd donderdag niet gezeild vanwege het ontbreken van wind. Vrijdag zijn er nog races, zaterdag volgt de medalrace.

Voor meer informatie, het wedstrijdprogramma, video's en een overzicht van alle deelnemers, zie: www.nocnsf.nl/nanjing2014.

NOC*NSF doet hier uitgebreid verslag van de prestaties van de Nederlandse sporters. Volg het team en het evenement ook via twitter:  #GoTeamNL #Nanjing2014 #youtholympics. Foto’s zijn te vinden en te downloaden op: https://www.flickr.com/photos/nocnsf/sets/72157646267705313/

Voor contact met het team in Nanjing, bel Mark Bos, +86 135 8187 8521. Houdt u rekening met tijdsverschil? Het is in Nanjing 6 uur later.

Youth Olympic TeamNL komt 30 augustus as. terug op Schiphol om 05.05 uur.